Skantzen Strömsholms kanals huvudstation med kontorsbyggnad, mekanikusbostad, verkstäder m.m. Här driver idag Svedvi Berg Hembygdsförening kanalmuseum och hembygdsgård. I slusskontoret kan man studera bilder på många av de båtar som fordom befor kanalen, samt prova på slussning i skalenlig fungerande modell. Verktygsmuseet är ett eldorado för den teknikintresserade, fyllt med redskap från kanalbygget 1777-95 och ombyggnaden 1842-60. Här fanns också ett värdshus för båtpassagerare. Där visar nu hembygdsföreningen olika miljöer som arbetarhem och skolsal. Kanalbolagets f.d. arkiv är numera inrett till kapell – populärt för dop och bröllop i den mindre skalan.
David Lunde
Vid byggandet av Strömsholms kanal var dragningen förbi Hallstahammar den mest krävande sträckan. I Hallstahammarslussarna Trångfors, Lustigkulla, Skantzen och Sörkvarn stiger kanalen på någon kilometer sammanlagt inte mindre än 38 meter. Detta att jämföra med 100 meter totalt på kanalens 10 mil. Men så är Hallstahammar beläget precis på gränsen mellan Mälarlandskapen och Bergslagen. Man anlade då en konstgjord sjö, Skantzsjön, och ledde kanalen genom den förbi alla forsarna.
När man från sjön skulle fortsätta söderut stötte man på problem. Den störste markägaren ville inte upplåta sin åkermark, utan man beslöt att dra kanalen i en vinkel ner mot Kolbäcksån. Där var det emellertid lerjord som tryckte upp slussbotten hur man än pålade. Den tilltänkte kanalinfarten finns än i dag att beskåda där. Den kallas ”lurgropen”. Efter flera års försök tvingades man till en dramatisk brant nerfärd alldeles intill Skantzberget. Det är ett brant berg som fordom hyste en försvarsborg, en skantz. Då var kanalbygget både försenat och fördyrat. Hans-Ingvar Tidekrans |
|